De toekomst van Bitcoin

Financiële vrijheid, het nieuwe goud of een bubbel? Wij hebben dit allemaal al vaker gehoord! Betaalmiddel of iets dat zijn waarde vasthoudt, wat is het? Een digitale …. Noem het voorlopig maar een experiment waarvan de onderliggende technologie voor baanbrekende verandaringen gaat zorgen. De toekomst van Bitcoin is nog ongekend.

Een droom dat al jaren bestond maar pas het daglicht zag of 3 januari 2009 met de naam Bitcoin. De eerste van duizenden die nog altijd de nummer 1 plek domineert en waarvan de tongen nog hard speculeren. “Digitale geld” (wellicht het nieuwe goud) die niet te kopiëren is en niet door een centrale autoriteit gecontroleerd kan worden.

Een onbekend bedenker met de juiste timing, wie de fuck is Satoshi Nakamoto? 

2008 het jaar dat we uiteindelijk de banken weer gaan haten en hun de schuld geven voor wat in de geschiedenisboeken zal noemen “de creditcrisis”. Wat daarna volgt is een hoop ellende met hoog werkloosheid en huizen die bijna niets meer waard zijn. Bergen met schulden en een rente dat 12 jaar later onder de nul zit.

Hoewel de huizenprijzen zijn gestegen heeft sparen bij de banken geen zin meer in 2021, bij bijna alle banken moet je betalen om te sparen. Een omgekeerd wereld dat je laat afvragen of Satoshi Nakamoto wel niet een tijdreiziger was. “Perfect timing” 

wat houd de toekomst van bitcoin in

inhoudsopgave

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is het eerste geldsysteem dat specifiek is ontwikkeld om digitale betalingen te faciliteren. Het belangrijkste verschil is dat Bitcoin geen toezichthouder zoals een bank nodig heeft. Bitcoin is een decentraal en open systeem. Iedereen kan bijdragen aan het beheer en de ontwikkeling van de munt. Dit geeft Bitcoin een intrinsieke waarde.

Bitcoin is (geld), net een biljet van tien euro of een munt van één euro is Bitcoin ook gewoon geld maar dan digitaal. Je kunt het niet aanraken, voor degene met een smetvrees het ideaal betaalmiddel!

Eén euro bestaat uit honderd centen en tien euro is duizend keren één cent. Een Bitcoin is 100000000 (honderd miljoen) Satoshi’s. (ofwel centen voor een beter begrip). Als je één Bitcoin wil delen in een land met precies honderd miljoen inwoners dan krijgt iedereen 1 Satoshi. De prijs van één Bitcoin schommelt nu rond de 30000 euro dus 1 Satoshi is 30000/1^8= 0,0003 cent. Ja helaas!! die bevolking gaat geen Lambo’s kunnen kopen met hun één Satoshi.

Bitcoin is geen geld

Een valuta zoals de euro, dollar en pond is een handig en betrouwbaar ruilmiddel (geld) en een middel die wij gebruiken als een opslag van waarde. Om iets geld te noemen moet het wel voldoen aan een aantal voorwaarden, deze zijn: 

  • Ruilmiddel: het moet kunnen worden geaccepteerd als betaling voor het nemen van goederen of diensten, het liefst wereldwijd (denk hier aan de dollar).
  • Rekeneenheid: uniforme maat voor koopkracht ofwel wat is de waarde van een product in vergelijking met een ander product. Een Hamburger van McDonalds is 1 euro waard maar de cheeseburger is 2 euro waard, met anderen worden de cheeseburger is duurder dan de hamburger en moet je meer voor betalen. Peet wil een schaap ruilen voor een Porsche die een ton waard is één schaap is $100 waard dus peet moet duizend schapen overhandigen voor een Porsche. 
  • Oppotmiddel: koopkracht reserve in het Engels vaak uitgedrukt als store of value verwijst naar de functie van geld wanneer dit gebruikt wordt om koopkracht van het heden naar de toekomst over te hevelen. Om bruikbaar te zijn als oppotmiddel moet iets makkelijk bewaard kunnen worden en om op een later tijdstip even gemakkelijk tevoorschijn kunnen worden opgehaald. Ook moet het opgepotte geld, eenmaal weer tevoorschijn gehaald, een voorspelbaar gebruiksgemak bieden. Je wilt min of meer hetzelfde hoeveelheid producten kunnen kopen ermee. 

De Venezolaanse peso is een voorbeeld van een slecht oppotmiddel, elke dag word je geld minder waard en kan je er minder mee kopen(meer over hyperinflatie).

Bitcoin voldoet deels aan de bovenin genoemde regels maar helaas nog lang niet voldoende om te worden beschouwd als geld. Wellicht met meer groei in gebruik en populariteit zal het ooit kunnen worden gebruikt als geld.

De toekomst van Bitcoin als geld

getekende bitcoin met diverse meningen en feiten

Het zo dat Bitcoin niet compleet aan de voorwaarden van geld voldoet en kan hierdoor niet worden beschouwd als een betrouwbaar betaalmiddel. Een simpel voorbeeld is dat Bitcoin nog zeer volatiel is, morgen kan je gekochte Bitcoin 10 % meer of minder waard zijn. Het kopen van een Porsche met 1000 schapen is eigenlijk makkelijker dan met Bitcoin. (Niet rekening gehouden met het transporteren van deze 100 schapen) De prijs van één schaap blijft heel lang op honderd dollar zitten en kan maar een beetje in prijs schommelen. Bitcoin daarentegen kan morgen duizenden euro’s minder waard zijn.

Als een Bitcoin precies $25000,- waard is heb ik er 4 van nodig voor een Porsche (die koste een ton). Als ik als verkoper de tien Bitcoin krijg en de volgende deze dag wil omruilen voor geld(fiat), bestaat er een groot kans dat ze 5% minder waard zijn. Vertaald in inkomsten is het voor mij als verkoper een verlies van vijfduizend dollar als ik gelijk mijn geld nodig had. 
 

Bitcoin whales vormen ook een groot probleem en kunnen makkelijk de prijs van Bitcoin manipuleren. Met hun zakken vol Bitcoins kunnen ze de prijs laten dalen of stijgen. In de reguliere financiële wereld gebeurt dit ook! Denk aan de bank JPMorgan Chase die bewust de metalen markten manipuleerde voor eigen belang. Verschil is wel dat ze betrapt werden en een boeten moesten betalen. In de crypto wereld wordt er niets gedaan tegen de whales en kunnen ze hierdoor ongestoord hun zakken vol met bitcoins op iedere moment dumpen.

Bitcoin wordt in de toekomst minder volatiel

Nou is het zo dat in de loop der jaren Bitcoin steeds minder volatiel aan het worden is en hoe hoger de prijs wordt hoe minder groot de prijsfluctuatie zal zijn. Bekijk het zo: Als Bitcoin een ton waard zou zijn dan is het niet weggelegd voor iedereen om erin te handelen en kunnen de meeste maar een heel klein beetje kopen. Een tiende (0,1) van Bitcoin zou dan 10000 euro waard zijn en dat heeft niet iedereen bij de hand liggen.  

Nou dan kunnen we Bitcoin toch als geld gebruiken in de toekomst als die minder volatiel wordt? Wel nee! Er is namelijk nog een probleem, Bitcoin zijn transactie snelheid is In vergelijken met moderne manieren heel langzaam. Een wedstrijd tussen een slak en cheeta helaas. Bij wereldwijd gebruik zal Bitcoin zijn netwerk het druk niet aankunnen. 

De toekomst van Bitcoin zijn transactie snelheid

Bitcoin kan 3 tot 7 transacties per seconde terwijl visa (in theorie) er 24000 per seconde kan doen (een slak die wil gaan racen tegen een cheeta). Nou is het zo dat visa in het echt geen 24000 transacties per seconde uitvoert maar beweren wel dat ze het aan kunnen. Momenteel doet visa gemiddeld 1700 transacties per seconde en zou het drukker worden dan kunnen zij het in theorie wel aan.

Zeventienhonderd tegen hooguit zeven is nog altijd een groot verschil en in de wereld van Bitcoin en Cryptocurrencies een groot probleem. Iedereen haat misschien de banken maar als ik geld stort of iets betaal wordt mijn geld gelijk overgemaakt. Stel je voor je bent een winkeleigenaar, je wil toch zo snel mogelijk in bezit zijn van je betaling of niet? Veel mensen zijn het waarschijnlijk vergeten maar in 2017 toen veel dachten rijk te worden in een maand tijd moest je bij de koop van een Bitcoin soms wel twee dagen wachten voordat je ze kreeg in jouw wallet. 

Vraag me echt af waar als die gasten die Bitcoin miljonair zouden worden zijn gebleven. Die hebben alles verkocht toen Bitcoin $5000 waard was en komen nu weer terug om $40000 voor een Bitcoin te betalen.  

Ondanks het feit dat Bitcoin digitale geld is dat kan worden ge-update is er niet veel te veranderen aan de code zelf om de opschaling problemen op te lossen. Er moet bovenop worden gebouwd! Dit noemen ze een “layer two solution” en er wordt momenteel wereldwijd keihard hieraan gewerkt. Tot dan zal het afwachten zijn en kunnen wij Bitcoin niet massaal gaan gebruiken als betaalmiddel zoals de euro, dollar en pond.  

Waarom in de toekomst van Bitcoin investeren

Alle centrale banken werken momenteel aan hun eigen digitale geld(crypto) ze noemen Bitcoin een bubbel, scam en illegaal maar willen wel al te graag gebruik maken van Bitcoin zijn onderliggende technologie. “De blockchain”. Ik weet niet van jou maar ik blijf Bitcoin trouw. De eerste van zijn klasse, een 12 jaar lang stabiele netwerk met een uitvinder die spoorloos is verdwenen. Bitcoin blijft nummer 1 ondanks het niet de snelste blockchain is.  

krijtbord met inflatie in het engels erop geschreven
BItcoin is een hedge against inflation.

Het feit dat er in de opgenomen geschiedenis van de mens nog nooit zoiets is geweest maakt het voor investeerders nog aantrekkelijker. Met iets boedel ik dan een middel die je kan gebruiken als waarde reserve, denk aan bijvoorbeeld goud en zilver. Duizenden jaren lang hebben wij als mensen goud en zilver beschouwd als betrouwbare betaalmiddel en een opslag van waarde. Alle twee ondanks hun lang geschiedenis als betaalmiddel worden in ons huidige samenleving niet meer daarvoor gebruikt. In tegenstelling tot betaalmiddel worden ze wel nog altijd gezien als een opslag voor waarde en in veel beleggers hun ogen een hedge against inflation.

hedging against inflation is simpelweg maatregelen nemen om de verlaging van de waarde van een investering door inflatie te beperken. Veel millennials en generatie Z hebben niets met goud en zilver maar worden wel overspoeld met informatie over bitcoins. Voor hen Is Bitcoin het nieuwe goud! Bitcoin daytraden of kopen voor de lange termijn? Vergelijk hier de beste Exchanges en begin de nieuwe Goud te kopen.

Full 1
Vergelijk de beste brokers!
waar wacht je nog op?
Full 1
Full 2
Full 2
Full 3
cursussen
tv kijken of iets met je toekomst doen?
Full 3
previous arrow
next arrow

Disclaimer:

Ik ben geen belegging guru of adviseur deel alleen mijn kennis en ervaring. Je bent ten allertijden zelf verantwoordelijk voor je financiële beslissingen. Doe altijd je eigen onderzoek en stap nooit blind in een positie. 

Wees bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggen en daytraden. Gebruik je CFD’s dan moet je rekening houden met het feit dat 70% geld verliest. Wees geen amateur maar verkrijg altijd eerst kennis en kunde en bedenk een strategie voordat je gaat traden. 

Oefen eerst voordat je gaat handelen met echt geld. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de beslissingen die worden gemaakt over, van, voor investeren.