Bitcoin vs Ethereum | Welke is de beste koop?

Wie wint de wedstrijd, Bitcoin of Ethereum? Is het wel een wedstrijd en waarom is het dat zo belangrijk? De nummer één en twee cryptocurrency van de wereld en hun verwachtingen in 2020. Bitcoin vs Etheruem of Bithereum?

Tweehoog gewaardeerde coins naast elkaar zetten en kijken welke beste is vind ik flauwekul. Ze zijn alle twee hoog speculatief investerings producten waarvan de toekomst nog onzeker is. Wel zijn ze allebei koplopers in een opkomende industrie waarbij Bitcoin nog altijd de koning van is. Het is niet Bitcoin vs Ethereum maar eerder Etehereum en Bitcoin.

weegschaal met aan één kant bitcoin en aan de andere kant ethereum

Bitcoin en Ethereum

Twee netwerken die samen de potentie hebben om de financiële wereld te veranderen op een ongekend manier. Twee coins met elk hun eigen kenmerken maar waarvan wij nog altijd niet de volledige potentie van kunnen beoordelen maar alleen speculeren over welke de meest waard zal zijn. 

Persoonlijk heb ik alle twee in mijn portfolio, ben geen adviseur en ga je niet zeggen welke het beste is of welke je moet kopen maar voor mij zijn ze alle bij nummer 1. Doe altijd je eigen onderzoek en ga niet blind achter iemands advies aan.

Bitcoin zijn onderliggende technologie “ De blockchain” was bedoeld voor iedereen. Satoshi Nakamoto heeft geen patent op zijn uitvinding geplaatst maar heeft het wel online gepubliceerd met waarschijnlijk het doel dat mensen verder erop zouden bouwen en verbeteren.  “And the Altcoins are born”

Ethereum was niet gemaakt om met Bitcoin te concurreren maar meer als een aanvulling op Bitcoin zijn zwakke punten net als er nu wordt gebouwd op Ethereum zijn zwakke punten. Toen men massaal soortgelijke netwerken gingen produceren stond Ethereum uit met zijn nieuwe kijk op de blockchain industrie “smart contracts” 

Helaas zien veel het als een wedstrijd en houden zich alleen bezig met de totale marktwaarde van elk coin “Bitcoin vs Ethereum”. Er is genoeg ruimte voor alle twee, de ene vult de andere in “bithereum”

Bitcoin in het kort

Bitcoin gelanceerd in 2009 en bedacht door één ofwel een groep personen met de naam Satoshi Nakamoto. Een idee dat al jaren bestond maar niet echt haalbaar en populair was voor 2009. Een bankencrisis die ervoor heeft gezorgd dat de wereld opzoek ging naar een alternatief financieel systeem, “welkom blockchain”. 

Bitcoin de eerste succesvolle online valuta niet gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals ons huidige bekende Fiat systeem die door de overheid wordt uitgegeven. Een cryptografisch beveiligd grootboek die openbaar en meer transparant is dan wat fiat heeft aan te bieden, Bitcoin het begin van een ongekend waarde overdracht!

Mislukt als een betaalmiddelen wegens schaal problemen maar nu in 2020 gezien als het nieuwe goud voor millennials. Er wordt nog hard gewerkt om Bitcoin sneller te maken en het netwerk is het veiligste van de wereld. Voorlopig is Bitcoin de meest bekende en hoog gewaardeerd digital valuta van de wereld, moeder van alle cryptocurrencies.

Hoewel het geen formeel erkend betaalmiddel of Waarde opslag is heeft het voorlopig of voor altijd een plek gevonden in de financieel wereld. Ondanks het feit dat het regelmatig wordt onderzocht, besproken en gebombardeerd met kritiek blijft het groeien in waarde en gebruik.

Prijs van Bitcoin in 2009

De eerste Bitcoin blok werd op 3 januari 2009 gemind door satoshi Nakamoto wat de Genesis block werd genoemd, de prijs van één Bitcoin was op dat moment nog $0. Bij dat transactie had hij een aantekening geplaatst, The Times 03/jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” 

Maanden daarna op 5 oktober 2009 werd de eerste wisselkoers voor Bitcoin genoteerd door New Liberty Standard, prijs voor één Bitcoin was toen $0.000764. Als je destijds €100 dollar aan Bitcoin had gekocht zou je nu miljardair wezen, ongelofelijk is het zeker! In 2017 heeft Bitcoin zijn top bereikt met een prijs van $19783 en nu schommelt de prijs rond de $4000 a $12000 dollar. 

bitcoin vs ethereum walvis met bitcoin logo

Er wordt gespeculeerd dat de prijs van Bitcoin tot wel één miljoen dollar kan oplopen, voor de korte termijn wordt er gespeculeerd op een prijs van $30000. Zou bitcoin de waarde van goud halen dat zal het maar liefst een half miljoen dollar waar zijn met een marktkapitalisatie van rond de 9 biljoen dollar.

Hou rekening dat dit geen reden is om in Bitcoin te investeren. Wil je in Bitcoin investeren dan is het belangrijk om de laatste ontwikkelingen in de Markt te volgen. Doe altijd zelf onderzoek en wees bewust van de risico’s. Investeer nooit met geld wat je nodig hebt en vergeet niet te verspreiden. De prijs van Bitcoin is zeer volatiel wat ervoor kan zorgen dat je investering snel minder waard kan worden. 

[ccpw id="1398"]

Ethereum in het kort

Blockchain technologie werd in eerste instantie alleen gebruikt voor de overdracht van waarde maar al snel werd er gezien dat het ook kan worden gebruikt voor het creëren van decentrale applicaties die een hoop voordelen met zich meebrengen. 

Ethereum werd in 2013 mede door Vitalik Buterin ontwikkeld en opgezet, gelanceerd in juli 2015 was het bij zijn introductie enorm populair. Het is de grootste en meest gevestigde gedecentraliseerde softwareplatform met een groot aantal trouwe developers.

Ethereum was het eerste die het mogelijk maakte om slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dapps) te bouwen en uit te voeren zonder enige controle of interferentie van een derde partij. Ook heeft het zijn eigen programmeertaal waardoor ontwikkelaars gedistribueerde applicaties kunnen bouwen en uitvoeren. 

Ethereum was verantwoordelijk voor de ICO-boom van 2017 en wordt tegenwoordig gezien als de basis van defi.

De potentie van Ethereum zijn netwerk is nog ongekend en er wordt verwacht dat Ethereum de komende jaren! Enorm gaat groeien en de nummer 1 cryptocurrency zal worden. Onmogelijk is het zeker niet, met de komst van Ethereum 2.0 zal de vraag naar ethereum alleen maar stijgen!

Ethereum prijs 2014

Nadat Ethereum 18 miljoen dollar wist op te halen in 42 dagen was het de eerste officiële ICO geworden. Met een introductieprijs van maar $O,30 per ETH in 2014 zou het een goed investering zijn geweest. Wie €1000 euro aan ethereum zou hebben gekocht in 2014 zou nu in 2020 meer dan 6 ton beschikken. Met een hoogtepunt van $1400 dollar in 2018 was het toen en nu nog altijd de op een na meest gewaardeerde cryptocurrency.

[ccpw id="1399"]
moederbord met daarop de Bitcoin en Ethereum

Kenmerken Bitcoin:

 • De eerste en bekendste goed werkende cryptocurrency.
 • Digitale betaalmiddel die niet is uitgegeven door een centrale organisatie.
 • Digitale goud ofwel een store of value.
 • POW: proof of work consensus.
 • Anonieme bedenker (of groep bedenkers).
 • Veiligste blockchain van de wereld.
 • Snel en goedkoop groot bedragen internationaal kunnen sturen.
 • Bitcoins kunnen niet zomaar in beslag worden genomen door een overheid of andere instantie.
 • Transacties opgenomen in de bitcoinnetwerk kunnen niet worden veranderd.
 • Alle transacties op de bitcoinnetwerk zijn openbaar.
 • Door zijn decentrale netwerk is het niet uit te lucht te halen

Kenmerken Ethereum:

 • Decentrale netwerk die niet wordt gecontroleerd en beheerd door een centrale autoriteit.
 • Ether is de digitale valuta van het netwerk
 • De basis van defi
 • Mogelijkheid om Dapps (decentrale applicaties) boven op het netwerk te bouwen
 • Smartcontracts
 • Eigen programmeertaal genoemd solidity
 • Voornamelijk gebruikt als onderpand om leningen te krijgen in stablecoins
 • Binnenkort met de update naar ethereum 2.0 niet meer POW maar POS (proof of stake)
 • Een van de veiligste blockchains ter wereld.
 • Groot groep trouwe developer’s.
 • Blockchain netwerk waar de meest dapps op is gebouwd.

Verschillen Bitcoin & Ethereum

Ondanks het feit dat beiden gebruik maken van een blockchain, verschillen de twee technisch op veel vlakken. Transacties op het Ethereum-netwerk kunnen bijvoorbeeld uitvoerbare code bevatten, terwijl gegevens die zijn aangebracht op Bitcoin-netwerktransacties over het algemeen alleen bedoeld zijn om notities bij te houden. 

Andere verschillen zijn onder meer blokkeertijd (een ethertransactie wordt in seconden bevestigd in vergelijking met minuten voor bitcoin) en de algoritmen waarop ze draaien (Ethereum gebruikt ethash terwijl Bitcoin SHA-256 gebruikt).

Een ander groot verschil tussen de twee netwerken is dat ze elk hun eigen doelstellingen hebben. Bitcoin was in eerste instantie bedacht als een vervanging voor het huidige fiat systeem maar is voorlopig gefaald als bruikbare betalingsmiddel.

 Er wordt nog keihard gewerkt aan het bitcoin netwerk door trouwe developers. Een voorbeeld hiervan is de lightning netwerk. Wel is Bitcoin een uitstekend alternatief voor goud ofwel een middel voor waarde opslag. Ethereum daarentegen werd ontwikkeld als een platform waarop je programmeerbare contracten kan maken en was niet gemaakt als betalingsmiddel.

Welke is de beste: Bitcoin of Ethereum?

Twee uitstekende coins met de potentie om de huidige financieel systeem op zijn kop te zetten, maar toch ook twee coins waarvan de toekomst nog onzeker is. Blockchain is here to stay maar welke coin het meest van de groei zal profiteren is voor nu onbekend? Inmiddels zijn er honderden vervangingen voor Bitcoin die allemaal sneller zijn dan de king of coins. Ook ethereum is lang niet meer alleen en de platform coins vliegen nog altijd uit de grond als paddenstoelen. 

Bitcoin was de eerste en ondanks het niet de snelste blockchain is heeft het een enorm groep gebruikers opgebouwd die erin geloven en hun opgespaarde satoshi’s niet weggeven. Met meer dan 30 miljoen Bitcoin adressen in 2020 laat de koning der coins nog altijd sinds zijn introductie een stijgende lijn zien qua nieuwe gebruikers. Onderschat deze opa niet, wees vrij om andere coins te onderzoeken maar vergeet niet waarom die allemaal bestaan. 

Ethereum heeft met de introductie van smart contracts de wereld van cryptocurrencies (dan nog alleen als betaalmiddelen) op zijn kop gezet. In één klap kwam er een hoop toepassingen bij voor de blockchain. Decentrale applicaties hebben de weg opengemaakt voor een wereld zonder tussen personen. 

De productie van goederen is al een eeuw lang aan het automatiseren maar de financiële wereld daarentegen is achtergebleven. Afgelopen decennia heeft de Fintech wat veranderingen in gang gezet maar lang niet alles is mogelijk zonder een centrale autoriteit. 

Blockchain kan hierbij helpen en alle grootste namen in de wereld van fintech hebben een team voor hun blockchain divisie, blockchain zal hoe dan ook aanwezig zijn in de financiële wereld. 

Het is een revolutie die in gang is gezet en niet meer te stoppen is. Waarom? Wel dankzij “Bitcoin en Ethereum”

Antwoord bij de vraag Bitcoin vs Ethereum

Dus bij de vraag Bitcoin vs ethereum wel is de beste is mijn antwoord nog altijd Bitcoin en ethereum. Het is geen wedstrijd en wie naar alleen market cap kijkt is al te laat, 2017 was het jaar van blind speculatie, nu is het moment van de waarheid. 

Competitie tussen de twee grootste coins is zinloos er zijn betere en snellere coins op de loer en het is nu aan de king en queen om te laten zien dat hun positie moet worden waarborgt. Koninkrijken zijn niet voor altijd maar met genoeg steun kunnen ze eeuwenlang regeren. Bitcoin en ethereum kunnen momenteel rekenen om de meeste steun en zijn daardoor ook de meest gewaardeerde coins. 

Zolang de twee grootste coins in populariteit blijven groeien zullen ze de eerste en tweede plek blijven domineren.

Bitcoin of Ethereum kopen

Wil je Bitcoin of Ethereum kopen dan kan dat bij Crypto.com! Naast een uitstekende app en exchange met geweldige functies hebben ze ook de beste prijzen voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies.foto van de crypto.com logo Benieuwd naar wat crypto.com allemaal heeft aan te bieden? Lees dan hier onze review! Geen zin om te lezen en wil je gelijk crypto kopen dan kan je op de onderstaand knop drukken en gelijk een Account aanmaken. Bij het aanmaken van een account met de onderstaande link ontvang je ook nog $25 aan CRO

Full 1
Vergelijk de beste brokers!
waar wacht je nog op?
Full 1
Full 2
Full 2
Full 3
cursussen
tv kijken of iets met je toekomst doen?
Full 3
previous arrow
next arrow

Disclaimer:

Ik ben geen belegging guru of adviseur deel alleen mijn kennis en ervaring. Je bent ten allertijden zelf verantwoordelijk voor je financiële beslissingen. Doe altijd je eigen onderzoek en stap nooit blind in een positie. 

Wees bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggen en daytraden. Gebruik je CFD’s dan moet je rekening houden met het feit dat 70% geld verliest. Wees geen amateur maar verkrijg altijd eerst kennis en kunde en bedenk een strategie voordat je gaat traden. 

Oefen eerst voordat je gaat handelen met echt geld. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de beslissingen die worden gemaakt over, van, voor investeren.

Volg ons ook op social media.

Investeer in je toekomst ! begin met beleggen en creëer een passief inkomen.